Rast veľkoobchodných cien v Nemecku dosiahol v marci nový rekord

12.04.2022 Celý región

Wiesbaden 12. apríla (TASR) - Rast veľkoobchodných cien v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, sa v marci opäť zrýchlil a dosiahol nové rekordné tempo. Prispelo k tomu ďalšie zdražovanie vstupných surovín a materiálov pre pokračujúce problémy v dodávateľských reťazcoch, ku ktorým sa ešte pridala vojna na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe údajov spolkového štatistického úradu Destatis.

Analytici pozorne sledujú veľkoobchodné ceny v Nemecku, pretože im naznačujú, ktorým smerom sa bude vyvíjať inflácia v tejto krajine aj v celej eurozóne.

Podľa Destatisu sa medziročný rast veľkoobchodných cien v Nemecku v marci 2022 zrýchlil na rekordných 22,6 % zo 16,6 % v predchádzajúcom mesiaci. Do tohto výsledku sa už premietli aj prvé dôsledky invázie Ruska na Ukrajinu, pričom ceny surovín prudko vzrástli.

Destatis ďalej uviedol, že v marci stúpli najviac ceny produktov z minerálnych olejov, až o 70,2 %, po ktorých nasledovali tuhé palivá (61,9 %) a kovy a kovové rudy (55,8 %).

V medzimesačnom porovnaní sa veľkoobchodné ceny v Nemecku v sledovanom období zvýšili o 6,9 % po náraste o 1,7 % vo februári. Marcové medzimesačné tempo ich rastu bolo najväčšie od začiatku zverejňovania týchto údajov v roku 1962.
 

Vyberte región

mark